0

Art Leete: Soome-ugri peitepildid

Art Leete
SOOME-UGRI SALADUSED

Soomeugrilaste naiselikud ja mehelikud, kliimast ja tulundusviisist, ürgsetest geneetilistest põhjustest, keelelistest sidemetest ja meelelaadi sädemest tingitud eripärased kultuuriilmingud on jäänud läbi aegade teadlastele ja paljudele teistelegi mõttevahetuse teemaks. Niisamuti on minugi raamat pühendatud soome-ugri omapäraste kultuuritunnuste sõelumisele.

Minu soome-ugri lood on nagu peitepildid. Kõigist juttudest võib leida umbkaudu kümme teadlikult tekitatud või kogemata sisse lipsanud kõrvalekallet, kui võtta prototüübiks objektiivne reaalsus. Igas jutus on kümme kultuuriteooria ja kogemuse piirile asetatud mõttekeerutust, mis ei võimalda esitada soome-ugri tegelikkuse otsekohest ja täpset kaemust. Arusaamatus on soome-ugri meele olek, mõistmise viis, mida olen nendes lugudes visandanud oma võimete ulatuses ja parema äranägemise horisondilt. Soome-ugri asjadest pole võimalik rääkida otse ja täpselt. Muidu kaoks neist kultuuriline võlujõud.

Siia kogumikku koondatud esseed on kirjutatud pikka aru pidamata ja ehk isegi pisut mõtlematult. Eks raamatu lugejagi saab aru, et mulle on mingid seigad mõnikord korrapäratult pähe turgatanud. Aga selline lähenemine võib olla vastavuses soomeugrilaste üldise tajumisviisiga ja nendele omane kõnelemist endasse mähkiv uduvine on ehk seotud mingi põlise mõtteselgusega. Sellisel moel edastavad minu soome-ugri jutud vahetu kogemuse ja teadusliku tarkuse iroonilist kahekõnet.

Olen neid soome-ugri lugusid kirjutades läbi lapanud hulga raamatuid, et leida huvitavaid ja kummalisi andmeid erinevate rahvaste kohta. Ma poleks neid jutte aga iialgi kirja panema hakanud, kui mul puuduks inimlik ja etnograafiline side soomeugrilastega. Alates 1990. aastate algusest olen igal aastal käinud rändamas soomeugrilaste seas. Minu retked on toimunud peamiselt Lääne-Siberis ja Komimaal, seega on sealkandis ka mu soome-ugri taju lähtepunkt. Just need kohtumised obiugrilaste, samojeedide ja komidega on vorminud minu arusaama soome-ugri meelelaadist ja ainelisest kultuurist.

 

 

TULE PÜSIKLIENDIKS

Püsiklientidele on kõik raamatud vähemalt 10% soodsamad. Lisaks kehtivad püsikliendile mitmed eksklusiivsed pakkumised!

Meie kliendid saavad esimesena teada parimatest pakkumistest, põnevatest uudistest ja uutest raamatutest.