0

Johanna Venho Prima Vistal

22. septembril kell 17.00 esitleb Johanna Venho oma romaani „Esimene naine. Romaan Sylvi Kekkosest” Tartu Kirjanduse Majas. Autoriga ajab juttu Kai Aareleid, vestlus toimub eesti ja soome keeles.

Johanna Venho (s 1971) on oma põlvkonna olulisemaid Soome kirjanikke. Ta on võitnud mitmeid auhindu, nautinud publikumenu ja teeninud kiitust kriitikutelt. Oma esimeses jutukogus „Post Saturnile“ („Postia Saturnukseen“, 1998) uuris ta inimese ja looduse ning täiskasvanu ja lapse vahelisi suhteid nende erinevates avaldumisvormides.

Viimastel aastatel on Venho kirjutanud proosat nii lastele kui täiskasvanutele, avaldanud neli romaani, viis lasteraamatut ja hulga pildiraamatuid koostöös erinevate Soome illustraatoritega. Tema teoseid on tõlgitud tšehhi, inglise, eesti, prantsuse, saksa, itaalia, poola, hispaania, sloveenia ja rootsi keelde.

Venho viimane romaan „Esimene naine“ (Ensimmäinen nainen) ilmus 2019. aastal. Tegemist on ajaloolistel sündmustel põhineva portreega endise presidendi Urho Kalevi Kekkoneni naisest ja kirjanikust Sylvi Kekkonenist (19001974) ja tema lähedasest sõbrast, skulptor Essi Renvallist (19111974).

„Esimene naine“ on intiimne, intensiivne ja poeetiline lugu kuulsa mehe varjus elava naise valikutest ja ohverdustest. Romaan oli Soome kuulsaima kirjandusauhinna Finlandia nominent (2019). Hiljuti avaldati romaan ka eesti keeles (tõlkija Kai Aareleid, Varrak, 2021).

Lisaks loomingule teeb Johanna Venho aktiivselt kirjanduslikke kaastöid. Ta on olnud luuleajakirja peatoimetaja, kirjanduskriitik ja loovkirjutamise õpetaja.

 

Loe edasi Prima Vista kodulehelt: https://finst.ee/event/johanna-venho-prima-vistal/ 

https://kirjandusfestival.tartu.ee/esinejad/johanna-venho-soome/

TULE PÜSIKLIENDIKS

Püsiklientidele on kõik raamatud vähemalt 10% soodsamad. Lisaks kehtivad püsikliendile mitmed eksklusiivsed pakkumised!

Meie kliendid saavad esimesena teada parimatest pakkumistest, põnevatest uudistest ja uutest raamatutest.