0

Kivirähki raamatu lugusid saab ka kuulata

7. septembril jõudis teatri- ja muusikamuuseumis publiku ette Andrus Kivirähki audiolavastus „21 mälestust”, kus Eesti teatri- ja muusikainimeste isiklikud asjad räägivad oma lugu Eesti tuntud näitlejate häältega.

Nii näiteks saavad meenutusteks sõna Voldemar Panso soni, Ants Lauteri mootorratas, David Otto Wirkhausi kornet, aga oma elukäigust pajatab ka hülge maost tehtud torupill.Audiolavastuse tekstide autor Andrus Kivirähk:
„Muuseum on täis asju, suuri ja väikeseid. Need asjad on vanad ja neil on kuulsusrikas minevik – maestrod on neid tarvitanud, rahvakunstnikud käes hoidnud. Nad on pesitsenud oma peremeeste taskus või riidekapis, oma perenaiste diivanil või puhvetis. Mida kõike nad mäletavad! Kui nad ainult saaksid rääkida!

Ja palun väga – nüüd on neil viimaks see võimalus! Ajaloolised esemed muuseumivitriinis avavad suu ning jagavad meiega oma hindamatuid mälestusi. Meenutavad teatri- ja muusikamaailma suurkujusid, kelle majapidamisse neil oli kunagi õnn kuuluda. Kuulame siis ära, mida on neil öelda. Tere tulemast erakordsele ja seninägematule audioetendusele, kus sõna saavad need, kes tavaliselt vaikivad! Kusjuures ära märkima peab ka seda, et vanadele asjadele on lahkelt oma häält laenanud 21 tuntud eesti näitlejat. Aastad kuluvad ja ka need hääled saavad kord ajalooks. Ning muuseum on jälle väärtuslike eksponaatide poolest rikkam.”