0

Raamat, mis aitab märgata

Ärevus ja meeleoluhäired on väga levinud,  üle kolmandiku inimestest kannatab elu jooksul sedalaadi tervisemurede all. Küsimustele vastavad uue raamatu autorid.

Kui suur on see probleem Eestis?

Margus Lõokene (ML): Ärevus ja meeleoluhäired on ülemaailmne tõsine ja kasvav probleem, Eesti pole paraku erand.

Hede Luik (HL): Võimalik, et viimase kahe aasta keerukus on pannud meid rohkem märkama ka vaimse tervise poolt nii enda kui ka teiste puhul. Juhi jaoks on see teema kindlasti tähtsam kui kunagi varem. Oluline on märgata ja mõista ning võimalusel abiks olla.

Millal tekkis mõte kirjutada raamat?

ML: Umbes aasta eest võttis Hede minu kui meeleolu- ja ärevusvaldkonna spetsialistiga ühendust ja pakkus välja idee panna oma mõtted paberile. Viivuks mõtlesin ja otsus tehtud.

HL: Tundus vajalik see teema ülevaatlikult lahti kirjutada, et olla abiks teadlikkuse kasvatamisel, selliste murede märkamisel ja abi leidmisel. Marguse ekspertiis tegi temast loomuliku valiku tandemipartneriks, et vajalik ja tõenduspõhine sisu kokku panna.

 Kuidas koostöö välja nägi?

ML: Mõnda aega segas alustamist COVID-19 olukorra eskaleerumine ja sellega seotud kohustused, aga kevadel jõudsime teha mõned sõbralikud jutuajamised, nende salvestuste põhjal sai Hedel priske selgroog valmis.

HL: Margus on hea ja huvitav vestluskaaslane ja väga kogenud psühhiaater. Saime palju teemasid lahti räägitud, salvestasime vestlused ja sealt jõudsime esmase versioonini. Siis hakkasime lisama ja siluma, kuni jõudsime kenasti tervikuni.

Kellele see raamat on mõeldud?

ML: See raamat võiks olla sobilik kõigile, kes on huvitatud vaimsest tervisest, selle hoidmisest ning teiste mõistmisest ja abistamisest. Ehk siis pigem laiemale lugejaskonnale. Käsiraamatuna see mõeldud ei ole, ehkki sisaldab päris palju praktilisi nippe ja nõuandeid.

HL: Soovisime ärevuse ja meeleoluhäirete teema kirjutada lahti ülevaatlikult ja lihtsalt, tavalise inimese vaatenurgast. Mõtlesime eelkõige inimesele, kes soovib sedalaadi muresid paremini mõista, ümbritsevatele inimestele toeks olla või ka iseendale abi otsima hakata.

Palun tutvustage ennast lähemalt.

ML: Üles kasvanud Tallinnas. Noorena sai paras kogus sporti kehast läbi lastud, järgnesid ülikooliõpingud Tartus ning tööle tulin kohe peale lõpetamist Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kus olen siiani. Doktoriõppes olen oma intellektuaalset pagasit suurendanud erialaga lähedalt seotud ja seda täiendava neuroteaduse võlumaailmaga. Viimased aastad olen olnud pühendunud eelkõige perele ja tööga seonduvale, pisut vähem hobidele.

HL: Inimeste käitumise ja hoiakute põhjused on mind alati huvitanud, esmalt kommunikatsiooni, viimasel aastakümnel ka muudatuste juhtimise kontekstis. Õppimine on mulle elu tähtis osa ja lugeda armastan väga. Mul on INSEADi ärikoolist muudatuste juhtimise nõustamise magistrikraad. Üks mu hobidest on ka käitumisökonoomika.

Mis teid ennast kõige paremini rahustab, kui ärevus kasvab?

ML: Olen leidnud endale sobiva rütmi ja rutiini ning ärevusel pole olnud mahti üle pea kasvada. Ma rõhutaks enda puhul regulaarset füüsilist aktiivsust, päevarutiini, mitmekülgset ja naudingutpakkuvat toitumist, head und ning piisavalt väljakutset ja naudingut pakkuvaid tegevusi. Ei mäletagi, millal kasutasin viimati nn esmaabinippe ärevuse vaigistamiseks, aga meeldivalt toimivad on olnud võimalikult kohene kehaline aktiivsus (jalutamine, sportimine) ja kitarri tinistamine.

HL: Minu jaoks on looduses liikumine parim. Armastan matkata, mere ääres kaob igasugune ärevuse algegi. Vajalik on pidev toetav foon: piisav magamine, liikumine, olgu selleks jalutuskäik, jooga või jooksmine, aeg kallitega ja aeg üksi, lugemine. Oluline on, et mu töisel elul on sisu ja väärtus, et minust on päriselt kasu, mu elus on eesmärgid, mis mind kõnetavad, ja inimesed, kes inspireerivad. Oht on ülepinge, liiga tihe graafik ja koormatud töölaud. Siis on esmaabi hingamine – tähelepanu oma hingamisele on lihtsaim meditatsioon, kuhu saab liikuda hetkega. Kui sellest ei piisa ja on vaja enamat, siis räägin lähedase inimesega. Armastavad oma inimesed on mu peamine „rahusti”.

Raamatu leiad siit