0

Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski raamatu „Taimsed pärimustoidud“ esitlus

Ootame teid kolmapäeval, 19. oktoobril kell 18:00 Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski raamatu „Taimsed pärimustoidud“ esitlusele Tartu Rahva Raamatus!

Raamatu esitlusel vestlevad taimsest toidupärandist ja selle uurimisest raamatu autor Anniina Ljokkoi ning Tartu Ülikooli etnoloog Ester Bardone, modereerib Saara Mildeberg Tartu Nefa rühmast.

 

Avastusretk vanade taimetoitude juurde toob välja põnevaid fakte rahva toitumisest läbi ajaloo. Lisaks Soome ja Eesti alade korilaste ürgsetele toitudele ja siinsele talupoja­köögile tõstab raamat uhkelt lauale ka välismaised toidud, millel on kindel koht meie toidupärimuses, nagu riisipuder kuivatatud puuviljadega, piparkoogid eksootiliste maitseainetega ja mandlipüreesupp safraniga. Toiduainete päritolu ja kultuuriajalugu lahti harutavad artiklid tuletavad meelde, et nii sool kui ka kartul, meie igapäevased toiduained, on tegelikult võõra päritoluga. Retseptide kõrval pakub raamat ka põnevat lugemist toidukultuurist ja selle kujunemisest Eestis ja lähi­ümbruses.

Anniina Ljokkoi (snd 1984) on Soome päritoluga tõlk, toitumisnõustaja ja toidukirjanik, kes on elanud Eestis 2007. aastast. Temalt on (koos teiste autoritega) ilmunud eesti keeles mitmeid veganite toitumist ja elustiili puudutavaid raamatuid: “Vegan. Hooliv ja maitsev elu” (2015), “Väikesed veganid” (2017), “Mitte ainult hummusest” (2018) ning “Väikeste veganite lemmiktoidud” (2019). Pärimustoitude juurde on teda toonud huvi oma Karjala vanaisa juurte vastu ning avastus, et ka meie kohalik läänemeresoome toidupärimus ei jäta veganeid nälga.

Liisa Kaski (snd 1977) on soome folklorist, aimekirjanik ja Kreeka kirjanduse tõlkija. Folkloristina on ta spetsialiseerunud vanema aja Läänemeresoome pärimusele. Tema kirjutatud teose “Myyttiset eläimet” (2019) valis Soome teadlaste öö aimekirjanduse žürii aasta aimeraamatuks (2020). Liisa toimetatud “Kalevala ja opas sen lukemiseen” (2015) pälvis vahetult pärast ilmumist Karjala-teemalise aastaraamatu tiitli. Raamatu “Taimsed pärimustoidud” soomekeelne originaal “Perinnevegeä” (2021) pälvis tänavu Soomes Haridus- ja kultuuriministri jagatava infoavaldamise riigipreemia.

Ester Bardone (snd 1975) on etnoloog, Tartu Ülikooli õppejõud, kelle uurimisteemadeks on nii Eesti toidukultuuri minevik kui ka tänapäev. Teda huvitab sealhulgas, mida ajaloolisest toidukultuurist peetakse praegu toidupärandiks ning kuidas seda tõlgendatakse. Neil teemadel on ta avaldanud teadusartikleid, kirjutanud laiemale lugejaskonnale, pidanud ettekandeid ja loenguid. Taimetoitluse varast propageerimist on ta kaasautor Anu Kannikesega käsitlenud artiklis “Veri või vili! Võitlus tervisliku toitumise eest 20. sajandi algupoole Eestis” (Tuna, 2, 2018). Ta on üks raamatu “101 Eesti toitu ja toiduainet” (2016) autoritest.

Kohtumiseni Rahva Raamatus!

TULE PÜSIKLIENDIKS

Püsiklientidele on kõik raamatud vähemalt 10% soodsamad. Lisaks kehtivad püsikliendile mitmed eksklusiivsed pakkumised!

Meie kliendid saavad esimesena teada parimatest pakkumistest, põnevatest uudistest ja uutest raamatutest.