Chocolala asutaja Kristi Lehtis ei oska nimetada ühtegi teist toiduainet, mis paneks inimestel silmad samamoodi särama kui šokolaad. Uus raamat pakub igaühele võimalust teha ise šokolaadi, valmistada koos lastega pulgakomme või küpsetada kooki.
Kas mäletate, kuidas tegite esimest korda šokolaadi?
Šokolaadi hakkasin alles siis tegema, kui asutasin Chocolala. Enne seda tegin pigem torte. Londonis ülikoolis käies müüsin neid teistelegi. Esimesed šokolaadid väga hästi ei õnnestunud, puudu jäi teadmistest ja oskustest.
Kust tuli idee luua Chocolala?
Chocolala alustas tegevust aastal 2014. Mõtlesin, mis mulle meeldib. Need olid jäätis, šokolaad, koogid. Valisin ühe.
Kas praegu teeksite samamoodi? Kas oli eeskujusid? Mis oli alguses kõige raskem?
Jah, teeks samuti! Eeskuju oli Prantsuse šokolaadimeister Patrick Roger. Kõige raskem oli pikendada šokolaadide säilivusaega ilma säilitusaineid lisamata.
Kui kiiresti on Chocolala kasvanud?
Chocolala käive on tänaseks üle ühe miljoni euro ja töötajaid on 12–22 olenevalt hooajast. Müüme ka Soome, USA-sse, Jaapanisse. Kõige rohkem müüme tahvleid.
Kui palju on Eestis konkurente?
Lähimad konkurendid on samas ka meie sõbrad, nagu näiteks Chocokoo. Eestis on tegijaid umbes kümme. Võin kinnitada, et kõik šokolaaditegijad on sõbralikud ja õnnelikud inimesed.
Kui pikad on Teie tööpäevad?
Jõulude eel iga päev 12–14 tundi, ka nädalavahetustel. Pärast jõule umbes kaheksatunnised.
Kas Teie kodus on kommikauss alati täis?
Kindlasti mitte, sest lapsed ei lõpetakski söömist! Ma olen proovinud, aga nad tõesti söövadki nii kaua, kui kauss on tühi ja küsivad siis juurde.
Kas soovisite juba lapsena teha midagi magusat? Mis oli lemmikkomm?
Küpsetasin noorena palju. Minu lapsepõlves polnud šokolaadi eriti saada, sest 1980. aastate lõpus oli kakaopuudus. Mulle meeldis väga Jõmmu šokolaad. Kookidest meeldis sõbranna ema küpsetatud keedukreemi kook punaste sõstardega ja minu ema pisarakook.
Mis on praegu Teie lemmikmaius?
La Muu kondenspiima jäätis, millele lisan marju. Luban seda endale korra nädalas.
Millal tekkis mõte koostada raamat? Mis oli kõige keerulisem?
Koroona ajal pidime poe kuuks ajaks sulgema, samas pidin leidma töötajatele tööd, mida nad saaks kodus teha. Siis tuligi mõte hakata raamatu jaoks retsepte looma. Iga päev tegid töötajad oma kodudes kooke, torte, jooke jne. Pärast maiustasid koos perega. Sellel ajal tuli nii mõnelegi töötajale paar kilo juurde. Hiljem kogusime need retseptid kokku ja kasutasime raamatus. Kõige keerulisem oli raamatu lõppfaas: küljendamine ja trükiks valmis seadmine.
Autorite nimekiri on päris pikk. Kas kõik said käed šokolaadiseks või toetas mõni muudmoodi?
Kõik autorid koostasid retsepte.
Kas Teil on raamatus ka mõni lemmikretsept?
Neid on mitu: kasemahla karamell, banaanikarask ja kilpkonnad.
Kellele on see raamat mõeldud?
See on tore kingitus kõigile, kellele meeldib lisaks uutele retseptidele saada inspiratsiooni kaunitest piltidest. Näen seda raamatut imeilusa kingitusena ja veidike isegi kunstiteosena, kuna fotograaf ja kunstnik olid meil geniaalsed.
Kuidas julgustaksite inimest, kes tahaks küll proovida teha ise kommi, aga pelgab, et see on liiga keeruline.
Oleme tehnoloogia päris põhjalikult lahti kirjutanud ja usun, et kommide tegemine ei ole raske. Kui tekib küsimusi, siis võib alati meile Chocolalasse helistada. Aitame!
Raamatu leiad SIIT